Larissa – Hot Casandra

Hot Casandra este proiectul solo al lui Paul Ballo, fost toboşar în trupele Go to Berlin, KUMM sau The Amsterdams. După aproximativ 2 ani de muncă la acest proiect, Paul Ballo a lansat în noiembrie 2011 primul EP, Early Nightmares, care conţine 5 piese. Single-ul ales pentru debut a fost Larissa, care a intrat direct pe locul 11 în topul Radio Guerilla.

Probabil ca unii dintre voi, vazand titlul de mai sus, se vor gandi ca o tipa bine a sustinut un fel de kinky performance art show intr-o atmosfera de cabaret din timpul republicii Weimar. Aceia dintre voi se vor simti putin tradati, pentru ca nu este deloc vorba de asa ceva. Hot Casandra se intampla sa fie o foarte tanara trupa, infiintata de-abia anul trecut, si cu o componenta exclusiv masculina. Cine sunt ei? Pai, povestea e lunga, asa ca hai sa incepem cu inceputul.

Cand vine vorba de muzica alternativa autohtona, se pare ca totul se trage de la Sfanta Treime: Kumm – Tatal, Urma – Fiul si Byron – Sfantul Duh, care a fost in toate. Daca vorbim de Hot Casandra, legatura este mai directa decat in cazul altor trupe tinere, pentru ca frontman-ul Paul Ballo este cel care i-a fost succesor simpaticului Dominic Csergo (actual in Urma, ca sa vezi) in postura de baterist Kumm. Domnul Ballo a mai trecut si prin trupe ca The Amsterdams si Go To Berlin, ceea ce e putin ironic din partea sortii, avand in vedere ca el chiar s-a dus in Berlin pentru a lansa EP-ul de debut Hot Casandra.

Mai precis in Berlin-ul din Bucuresti, club nou-deschis, inrudit cu Control si Tago Mago, amenajat la parterul unei cladiri vechi din apropiere de Cercul Militar National. Insa acest mic detaliu nu trebuie sa va intimideze. Chiar daca exteriorul si holul de la intrare pot parea, la inceput apasatoare, si inca bantuite de armosfera formala a evenimentelor care se desfasurau in trecut aici, toate indoielile vor fi spulberate in momentul in care veti intra in sala principala a clubului. Da, este o sala de bal: scena si stand-ul DJ-ului se afla acolo unde, pe vremuri, ar fi fost bufetul – barul propriu-zis fiind situat afara din sala, pe holul cladirii – iar tavanul si peretii amintesc de un teatru vechi. Insa totul se potriveste, cumva, in imaginea unui club hip & fresh. Eu, una, am ajuns cand era in toi warm-up-ul celor de la Yoon (Victor Mihailescu si Ionut Moraru) si imagini alb-negru ale unor tinere dansand erau proiectate pe butaforicii pereti ai fostei sali de bal – videoclipul single-ului de debut al headliner-ilor Hot Casandra, Larissa.

Desi anuntat la zece seara punct, concertul celor de la Hot Casandra a inceput aproape de miezul noptii, iar publicul a avut mai mult decat suficienta vreme sa se adune. Spre deosebire de Casandra mitologica, pe care nu o asculta nimeni, desi ea avea intotdeauna dreptate, pe baietii din Hot Casandra ii asculta deja destul de multa lume, care s-a adunat cumintica in jurul scenei, dar apoi a inceput sa dea si ceva semne de nerabdare. In sfarsit, baietii nu au mai avut unde sa se ascunda si si-au facut aparitia in formula Paul Ballo (voce), Radu Teodorescu (clape), Mircea Ionita (chitar? / bass) si Iulian Cuculea (programare), dezlantuind asupra publicului un mix de synthrock, new wave si electronica.

Au cantat piesele de pe EP-ul Early Nightmares, dar si cateva cover-uri, Silent Running (On Dangerous Ground) dupa Mike & The Mechanics si A Day in the Life, a celor de la The Beatles, reinterpretate in stil Hot Casandra. Highlight-ul show-ului a fost momentul in care trupei i s-a alaturat Bianca Ionescu, cunoscuta atat in postura de prim soprana a Operetei Romane, cat si in cea de mama a lui Paul Ballo. Asa ca publicul a avut parte, in acelasi timp, de un moment Hallmark, dar si de o alaturare interesanta intre doua voci si stiluri de interpretare cat se poate de diferite.

Dupa finalul recitalului, publicul a ramas sa asiste la premiera videoclipului de debut al baietilor, Larissa. Un amanunt interesant este ca, aflandu-se in cautarea protagonistei, trupa a anuntat casting-ul pe pagina oficiala de Facebook, alegand-o, apoi, in doar cateva zile, pe norocoasa fana care intrunea calitatile necesare Larissei lor.

Una peste alta, Hot Casandra au de castigat din faptul ca au ales sa cante un gen de muzica – sau, mai corect spus, un mix de genuri – prea putin reprezentat pe scena alternativa autohtona, insa pe tot parcursul show-ului s-a simtit destul de clar ca este vorba de o trupa aflata la debut. Baietii nu formeaza (inca) o echipa foarte bine sudata, impresia care reiese fiind ca fiecare e “pe felia lui”. Paul Ballo, obisnuit cu postura de baterist, care – din motive obiective si evidente – nu prea presupune interactiune cu publicul, inca nu si-a intrat in mana in noul sau rol de frontman. Deocamdata pare cam timid si putin stangaci in a incerca sa stabileasca o legatura cu publicul, motiv pentru care a si fost putin eclipsat de Bianca Ionescu, dar si de claparul Radu Teodorescu, o prezenta mult mai dezinvolta. Din pacate, nu prea l-a ajutat nici sonorizarea, pentru ca vocea se auzea cam incet si, in consecinta, versurile pieselor erau in mare parte ininteligibile.

Dar, hai sa dam Casandrei ce-i al Casandrei: potentialul exista si sa nu uitam ca trupa e doar la inceput si au deja un fanbase fidel si entuziast. Pe scurt, viitorul lor suna hot.